Сноуборд обучение

Начинаещи 4/11 години:

Ние добре знаем, че при най-малките бордисти, подходът и начина на обучение е изключително важен за това дали те ще пораснат, харесвайки този спорт и зимната планина или точно обратното. За това в нашите най-малки групи обръщаме голямо внимание на комфорта на малчуганите. Чрез различни игри стимулираме тяхното желание да открият един нов и интересен свят. Обучението започва със запознанство с екипировката, как да я носим и правилно да боравим с нея. Първите стъпки в сноуборда включват упражнения с един крак за развиване на баланса и свикване с дъската. След това се преминава към упражнения с два вързани крака, свличане на лицев и гръбен кант (още познато като свличане на пръсти и на пети) – за подобряване на координацията и контрола над дъската. Обучението за начинаещи завършва с усвояването на S-образни завои, след което нашите начинаещи, успешно могат да преминат към следващото ниво. Всички упражнения за начинаещите се преподават на зелена писта с лек наклон, без използването на лифтови съоръжения за тяхната максимална безопасност.

Средно напреднали: 

Това ниво е подходящо за деца или тийнейджъри преминали през началното ниво на обучение или за възрастни с предишен опит, които все още са несигурни в уменията си. Тук обръщаме внимание на подобряване на техниката и изчистване на някои от най-често срещаните грешки по време на каране, правилата за движение по пистата и правилното и безопасно използване на лифтовите съоръжения. Обучението се провежда на зелена към синя писта с лек наклон и се фокусира върху усъвършенстването на завои и различната техника на изпълнение. Безопасността винаги седи на първо място и в това ниво обръщаме голямо внимание на правилата за движение по пистата и как да реагираме по време на инцидент или ако станем свидетели на такъв. 

Напреднали: 

В ниво напреднали обучението се провежда на сини към червени писти с по-голям наклон и се фокусира върху подобряване техниката на каране и първи стъпки в карвирането със сноуборд. То е подходящо за тийнейджъри или възрастни, които са преминали през предишните две нива, имат добри умения и контрол над сноуборда и искат да изпитат максимално удоволствие от карането по писта. Изключително добър метод е използване на видео заснемане, при каране. Чрез този видео анализ успяваме своевременно да дефинираме грешната техника и на място да приложим различни упражнения с цел подобряването й. 

Експерти

Фрийстайл/Свободен стил: 

Това ниво е насочено към тийнейджъри или възрастни, които имат много добри умения на каране на сноуборд по писта и искат да разнообразят спусканията си. В него обръщаме внимание на първите стъпки в карането свободен стил, базови трикове и упражнения за тяхното усвояване. Тъй като това е един от най-разнообразните стилове в сноуборда, той може да се прилага на практика навсякъде – писти, специално изградени паркове за фрийстайл, дори и в градски условия. В това ниво наблягаме на изграждането на базови умения в нашите ученици, които ще им помогнат в надграждането и заучаването на все по-различни и интересни трикове. Залагаме много на добрата демонстрация и отново включваме добре познатото видео заснемане за своевременното отстраняване на евентуални грешки.

Фрийрайд/Извънпистово каране:

Може би един от най-вълнуващите и популярни стилове на каране в сноуборда, който съществува още от самото начало на този спорт. Това ниво е подходящо за тийнейджъри или възрастни с много високо ниво на каране на сноуборд по писта, които искат да се докоснат до високата планина, широките и въздушни гледки, искат да избягат от пренаселените курорти и опашките по лифтовете и имат много добра физическа подготовка. Обучението по Фрийрайд включва различни методи и техники на каране извън писта в дълбок сняг, правилното и безопасно придвижване в зимната планина, избор на линия за спускане и лавинна безопасност и боравенето с лавинна екипировка.

По време на нашето обучение за извън пистово каране ще ви научим как да изберете подходяща екипировка (снегоходки, сплитборд, щеки, лавинна екипировка, дрехи), как да следите прогнозата и правилно да интерпретирате информацията, която виждате пред себе си. Правилното движение, избор на линия за изкачване и спускане и боравенето с лавинна екипировка и уменията за даване на първа долекарска помощ са едни от най-важните умения, които всеки един бъдещ фрийрайдър трябва да има. Тези умения изграждаме чрез различни тренировки, лекции и упражнения на терен или специално изграден полигон, още преди да се качим във високата част на планината. По този начин нашите ученици могат да придобият опита и увереността в боравенето с лавинната екипировка и знаят кога и по какъв начин да я използват. Лавините са най-големият „враг“ на фрийрайдърите и затова голяма част от обучението за извън пистово каране включва лекции и практически упражнения, в които вие ще научите какви са най-често срещаните лавини, как да прецените риска от падане на лавина, как се правят лавинни профили и каква е правилната хронология на действия по време на такъв тип инцидент. Тъй като този стил на каране се практикува най-често далеч от курорти или градове, от голяма важност е всеки един фрийрайдър да бъде добре запознат с оказването на първа помощ. Понякога вашите приятели и хората, с които карате и техните умения и знания, могат да бъдат разликата между инцидент с фатален край или спасение. За това в обучението по Фрийрайд обръщаме голямо внимание върху първата помощ по време на инцидент във високата част на планината, какво е необходимо да носим със себе си, за да бъдем подготвени и какви са най-често срещаните травми по време на извънпистовото каране.