Довиждане зима, добре дошла пролет! 🙂

Този зимен сезон започна изключително динамично за нас. Много желаещи да открият вълшебството на зимните спортове и почти никакъв сняг. С „приплескани“ пръсти от стискане, втренчен поглед в прогнозите за сняг и с абсолютна вяра, че това скоро ще се промени, все пак дочакахме заветния 23 декември, когато се посипаха първите снежинки, обещаващи поне метър сняг! И като заваля, така три недели. Не чак три недели, но пет дни валя. Това донесе всеобщо успокоение, заработиха съоръженията и се усмихнаха всички. Зимен сезон ще има! 🙂

Тази зимна година, по време на ски училището ни, успяхме да научим повече хора да си стоят със ските на краката, отворихме нови хоризонти пред напредналите и експертите с карвинг техника, каране в дълбок сняг и по необработен терен и естествено продължихме битката с изкореняване на „ужасяващото рало“. Проведохме обучения по сноуборд за начинаещи и напреднали.

Организирахме и проведохме два ски лагера, които надминаха очакванията ни. Не само по натрупалия, изключителен, дълбок, пръхкав и неустоим сняг, но и от отказалите се от „ралото“ участници. 🙂

Единият се проведе на Боровец, а другият бе проведен в района на х. Рилски езера и бе подготвен за напреднали и експерти. Фокусът на първия бе в усъвършенстване на ски техника и обучение по карвинг техника. При втория наблегнахме върху познанията и уменията за каране извън писта, в улеи, в гора, избор на терен, лавинна безопасност, придвижване в зимна планина.

Сътворихме две сесии по лавинна безопасност с лектор от БАССЕС, Добрин Енчев и ползвахме уреди предоставени ни от Христо Петров, от магазин STORMSHOP, правихме снежни тестове под погледа на Кирил Попбожиков – Киреца от „Vagabond travel“, който е човек с богат опит и планински водач.

Освен всичко това, намерихме време да проведем няколко сесии по усъвършенстване на ски техниката на ски учителите, да покараме за удоволствие по пръхкавия сняг из клековете, горите и тайните пътеки в района на к.к. Боровец.

Та, през този сезон, заедно с всички участници в зимните ни приключения успяхме да учим, да караме, да падаме и да ставаме на различни терени, да скачаме, да се провираме, да се качваме на всякакви съоръжения, да слизаме от тях, да помагаме на бедставащи скиори, да им даваме съвети, да оказваме първа помощ, да караме на заледени писти, на твърди писти, на меки писти, на киша, в дълбок сняг на писта, в дълбок сняг извън писта, в дълбок сняг в гората, по ужасен сняг в улеи, в пръхкав сняг навсякъде, да даваме лекарства, да бършем сополи, да помагаме при хранене, да будим, да ставаме рано, да обуваме и събуваме ски обувки, да преобличаме, да откриваме старателно скрити лични вещи, да успокояваме, да настояваме, да взимаме решения, да прегръщаме, да споделяме и да се смеем!!!

Това не го пише в длъжностната характеристика, но ски учителите го правят, защото имат отговорност към своите ученици. Защото разбират, че за да има процес е необходимо да има взаимно доверие и разбиране.

Ами, благодаря на хората, които стоят зад всичко това и направиха този сезон толкова усмихнат, полезен и изключителен: Ида Гандева, Андрей Ненов, Стефан Петров, Йоана Тагамлицка, Мартин Антонов, Ива Стоянова, Галабина Терзиева, Георги и Фори!

Благодаря на всички родители за тяхното доверие към нас!

Благодаря на всички участници за прекрасното време, преживяно заедно!

Поздрави и до нови срещи! 🙂

Tagged with: , , , , ,

Когато творим приключения винаги затварям очи и се представям къде бих искала да бъда. Това, което почувствам най-силно в сърцето си, там отиваме. 🙂

От много години насам не бяхме правили ски приключение извън Боровец. Много ми се искаше да направим програма само за извънпистово каране.

Тази година всичко се стече подходящо и успяхме да избягаме за няколко вълшебни дни.

Имаше достатъчно сняг, имаше свободни места в хижата, уменията на участниците позволяваха. Затова си избрахме любимото място за каране извън писта – Рилски езера.

Забавата започна още по време на пътуването. Бе навалял доста нов сняг, пък пътя до долна станция на лифт „Рилски езера“ е пословичен с непревземаеми участъци, когато не е почистено. На всичкото отгоре бе обявена грипна ваканция, което си е предпоставка за адско задръстване.

Все пак двата буса се справиха повече от блестящо с трудностите, докато не се натъкнахме на местен дядо, който в ролята на стражар въобще не щеше да ни допусне до удобно място за разтоварване на багажа. Пък той си беше внушително количество! След  добри приказки, усмивки, разговори за греяно вино и конски суджук, най-накрая той склони и дори ни ескортира до прекрасно и удобно място.

Започна разтоварването 🙂 : сакове на колелца, раници, торби и торбички, каски, обувки за ски и други накачулени по раници, щеки, протектори, ски, калъфи, бутилки за вода, сандвичи и храна за поне месец. Всичко това изсипахме на снега, за да може всеки да се преобуе за ски и да си стикова багажа, подходящо за транспортиране с лифт. Завидно бързо оправихме целия катун и стартира извлачването на всичко това към станцията на лифта. А слънцето жарко напичаше…

Купихме билети и стоварихме багажа при лифтаджиите и в закачки се натоварихме на лифта.

Оооо, колко е прекрасно всичко наоколо, бавно пред очите ти се появява Зелени рид, над него в далечината се виждат вр. Мусала, Мальовица, Камилата, Ловница, свеждаш поглед и ето, вр. Харамията, старата хижа Рилски езера, Раздела, Отовица, пред нас се откроява внушителния венец на „Улеите“- „Булеварда“, 1, 2, 3… огромни козирки, спонтанно изтекли снежни езици. Снегът блети на слънцето и вятърът препраща към нас цветни кристалчета.

Стигнахме в хижата, настанихме се, обядвахме и със светкавична бързина се подредихме на опашката, на паничката. Смях, подвиквания, шеги, скокчета, падания и отново смях. Разкършихме се добре, защото…

Решихме, че моментът е идеален и с поглед към прогнозата за времето си стиснахме ръцете, че можем да влезем в детския улей с някои от участниците.

Аги, Алекс Л., Тома, Стамен, Ачи. Останалите бе необходимо да се отпуснат повече и да усъвършенстват още малко техниката си, за да си подарят това преживаване.

Избрахме линия за влизане. Имаше козирка и трябваше да се влезе в улея със скок. Снегът бе доста тежък и „бетониран“. Нямаш много шансове за завиване.

След известна консултация, решихме Йоана да влезе първа, като избере линия, която останалите да вземат предвид.

Скок, леко разколебаване, опит за завой и последва шус. 🙂 Типично за нея, не обича да завива много. 🙂

Втори бе Тома. Аз крещя отгоре и давам напътствия, Йоана крещи отдолу и дава напътствия. Скок, леко разколебаване, опит за завой и шус. 🙂

Така ще е при тези условия.

Трети влезе Алекс. Подсече леко скока, избра близка до първите две линии, с повече завои успя да преодолее горния, тежък пасаж и шус.

Стамен влезе четвърти. Скок, дълъг траверс, опит за завой завършил с класическа „човка“, после без опит за завой шус надолу.

Ачи и Аги последователно влязоха в улея.  Бяха доста по-бавни и сякаш искаха да променят тежкия пасаж. Със завойчета почти през рало, се справиха чудесно и последва отблагодаряващ шус.

Дойде и моят ред. Избрах си линия встрани от разбитото. Скок, пълно разколебаване, опит за завой, човка и ясно е, шус.

Андро бе последен. Скок и шус, бе видял достатъчно. 🙂

На следващия ден се разделихме на две групи. С Йоана големите и бързите, с Андрей по-малките и бързите. 🙂

Напасвахме техники и карахме в гората, като подивели. Прескачахме паднали дървета, играехме на гонница, слаломирахме между дърветата, преминавахме от едно дере, в друго, карахме по бабуни под лифта, крещяхме от пълен кеф.

На третия ден се разрази такава буря, че ако имаше случайно скитаща котка, би останала без кожух. Едва си поемахме въздух.

Киреца дойде, за да поговорим за отговорното поведение на всеки тръгнал да приключенства извън писта. Говорихме за избор на терен за спускане, за релеф, за различни склонове, за пътища на изкачване и пътища за слизане, от връх, в улей, по склон, в гора. Излязохме в урагана и направихме снежни тестове. Видяхме с очите си, какво означава пренос на сняг, падане на спонтанна лавина, различихме снежните слоеве и разбрахме как контактуват, когато е имало периоди на затопляне или снеговалеж в студено време. Осъзнахме колко малко усилие е необходимо понякога, за да се свлекат тонове снежна маса! Най-важното, което усвоихме е, че е необходимо постоянно упражняване на тези знания и умения, винаги заобиколени с приятели, на които да можем да се доверим и никога подценяване на ситуацията, за да има и утре!

Последния ден си събрахме багажа, натоварихме го на лифта и понесени от ураганния вятър се устремихме към горите.

Завършихме това ски приключение, накиснати доволно в горещите води на минерален басейн в Сапарева баня. Естествено по време на всеки басейн има и сладолед. И сега не изневерихме на традицията.

Така беше, може да го потвърдят всички участници, които се справиха невероятно с всички предизвикателства, поднесени от нас. Могат да го потвърдят всички фрирайдери, които ни подвикваха от кеф. Могат да го потвърдят и хижарите на х. Риски езера. Йоана и Андрей и те могат да потвърдят.

Аз благодаря за изключителнто удоволствие, което споделихме в тези четири дни.

Поздрави, до нови, мощни карания и до скорошен пръхкав сняг, „маняци“! 🙂

Tagged with: , , , ,

Хей така, на шега, дойде месец февруари!

Понеже тази година се появиха много нови хора в нашето зимно бунгало, затова реших да напиша тези редове, че да не вземат всички да си помислят, че сме много оправни винаги. 🙂

Тъмно е! Не съвсем, защото лампите в двора на кооперацията ни блестят през пердетата на прозорците. Дишам все още бавно, но…

Сашко си забрави ръкавиците в базата, има и един термос дето никой не го разпознава. Стоп, нали все още спя?!?

Трябва да купя карта на Боби, че вчера забравих, бургерите за Стефчо, Ива и кой беше още?

Е, още малко да поспя, отпускам си първо десния прасец, оф, днес откъде взимаме Гомес?

Трябва да кажа на Йоана, че няма да може да отиде на лавинен курс, защото идват „бързите“ този уикенд. Отпускам и раменете…

На Андро да кажа да качи снимки, и на Ива. Да вземем Марто от Самоков. Да закараме Ида до Ротата днес, че с малките…

Ясно е, ставам!!!

Телефона “пибитка” от 07.00ч. Няма да вдигам, първо ще си изпия чая!

Добро утро! 🙂

Да, тук е шапката. Ръкавиците са в базата… Не, ние правим чай в базата… пил е течности днес…

Днес, ще караме на Ястребец… Има сняг, да… Доста е добре за каране всъщност….:)

Днес ще я вземете  от ОМВ, Горубляне, на Боровец…

Всички са отбелязани и качени в буса, или в бусовете. 🙂

Пътуваме! Колко е “яко”, че по пътя се вижда язовир Искър. Разнообразява гледките и настроението. С тази сребърна, блестяща повърхност понася мисълта към лятото и морето, и едни мърдащи безгрижно палци, на краката. 🙂

Ето го Боровец, вече димят BBQ- тата, има глъч, туристи щъкат напред-назад, вие се опашката на „кабина“. Трескаво слизане от бусовете, броим. Аз търча за карти, по пътя поръчвам бургери, защото в последния момент всички ще решат да се качват нагоре (разбирайте ски център Маркуджик). Купила съм карти, взимам бургерите и влизам в базата, където…

– Защо плачеш?

– Не мога да си намеря обувките!

– Какъв цвят са те?

– Целите червени!

Вадя червено и черно

–  Тези ли са?

– Дааааа. 

Всичко е наред, обуваме ги и всичко е наред.

 – Каската ми, къде ми е бонето, падна ми ръкавицата. Няма ми раницата!

 – Каква е тя? 

– Синя!

 Аз подавам три различни сини, на четвъртата питам:

–  Тази?

– Тазиииии става.

 – Но твоята ли е?

 – Не!

Предлагам други, издържани в синьо, раници.

 – Тази?

– Тази мога да я взема!

– Твоята ли е?

– Не.

 Откривам тъмно сива раница

 -Тази да е твоята?

 – Охх, тази е, да! 🙂

Вадим ръкавиците, нахлузваме бонето, закопчаваме каската, приготвяме ските и всички са готови вече. Правя разпределението и всеки тръгва да попива новостите и да изследва възможностите на сгъването на двата си крака, страничното прегъване и абсолютната забрана за въртене на горната част на тялото!

Следва импресия от скокове, завои, плач, викове, смях, закани, похвали, обяд, всичко изброено отново, понякога отбиване в гората по нужда ( в 90% от случайте, защото в базата още не е имало никакви нужди ), анализ на деня, трескаво преобуване на ски обувките и учудване, когато ботушите са ти пораснали за два часа с поне два номера. Разговори, шеги, смях, доволни муцуни и изморени такива, но щастливи от напредъка!

Отново в буса, спят всички и е толкова приятно. Отново чуваш мислите си. И пак язовир Искър, красиво е!

Да, днес бяхме на Ястребец и упражнявахме завои с успоредни ски. На Маркуджик 2, 3, карахме в дълбокия сняг, на Ротата, качиха се за първи път сами на влек, пуснахме Мартинови баракииии!

Не е лесно. На децата не им е лесно, на нас не ни е лесно, но е прекрасно!

Когато си на лифта и видиш децата в групата отгоре, подредени и плъзгащи се в идеален синхрон, давайки най-доброто от себе си… Безценно е!

Благодарим ви хора, че ни гласувате цялото това доверие!

Йоана, Марто, Гомес, Андро, Ива, Ида, аз изисквам и често мръщя вежди, но да знаете, че вие сте абсолютно невероятни!

Приключението е в нас и ние сме в приключението!
Винаги съм се учудвала, когато някои каже: – „В тоя студ, къде си тръгнала“?
Е, как къде?! Отивам на планина, ще карам ски и ще приключенствам! 🙂
Когато отиваш на планина, заедно с още 20 надъхани човеци, приключението ти е в кърпа вързано!
Тази година атмосферните условия изсипаха върху главите ни изключителен сняг и в рамките на пет дни успяхме да се насладим и да усвоим различни нови техники за каране на ски в дълбок сняг.
Трудно е да опиша еуфорията, която предизвикава обилен снеговалеж на дебели парцали, още по-трудно е да опиша чувството, когато видиш необятни ширини покрити с огромни пухкави преспи.
Та, пристигнахме в хотела след недълго пътуване. Доста комфортно и широко място, много подходящо за нуждите ни. В покрайнините на Боровец, далеч от курортиската глъч и в близост до гори и полета, готови да посрещнат предизвикателствата, които подготвихме.
След небрежното разхвърляне на багажи по стаите последва скоростно разпределение на участниците според ски уменията им в групи, купуване на карти и мигновено качване на лифтове.
„Пудрааааааааа“, крещяха всички, пръскайки около себе си пръхкав сняг и давейки се в него.
Вечерта бе посветена на курс по лавинна безопасност. Добрин, като представител на „Българска Асоцияция по Ски Свободен и Екстремен стил“- БАССЕС“, запозна децата с лавини предаватели, лавинни сонди и лавинни лопати. Те ни бяха предоставени от Христо Петров от магазин „Stormshop”. Поговорихме за типовете сняг, за различните наклони, за избор на терен, когато решиш да караш извън писта, за предпазните мерки, за екипировката, за лавинните тестове.
Изключителна благодарност към БАССЕС и STORMSHOP, за това, че поредна година създават основа за безопасно каране на ски, извън писта!
На следващия ден, отново снежната вихрушка ни държеше в ниската част на к.к. Боровец. Все пак необработените писти Ситняково, Червено знаме и Мартинови бараки предложиха неземни вълнения, скокчета и каране в дълбокото. 🙂
Вечерта посветихме на оказване на първа помощ, при инцидент на писта или извън нея. Децата имаха различни казуси, при които трябваше да намерят начин за справяне. Изключително съм впечатлена от организирането на действия и мерки, които децата предложиха. Всички групи презентираха по два варианта. При инцидент на писта и при същия инцидент, извън писта. Явно всичките тези години обучения, не са отишли напразно. 🙂
След вечеря излязохме на поляните пред хотела и… си организирахме истинска снежна борба. Имаше токова сняг, че се гмуркахме и плувахме в него, тичахме, ровихме се, правихме снежни ангели, крокодили и русалки! Всичко това на фона на блестящата, пълна луна.
Третия и четвъртия ден блесна слънце, температурите бяха ниски, на небето нито едно облаче. Всички се качихме към ски зона Маркуджик. А там бе вълшебно. Дълбок и пръхкав сняг по клековете, пистите, обработени на „масло“. Всички Маркуджици, Харамия, Фонфон, Ястребец, после Ситняково, Мартинови бараки, Червено знаме, горите около пистите, до пистите, навсякъде карахме ски. На прибиране в една от групите се случи инцидент. Неда падна на равното и с помощта на щеката си получи „скиорски палец“. Отидохме веднага до Самоков на лекар. Последва рентген, наместване и гипс. Всеки скиор е подготвен, че е възможно да се случи травма, такъв ни е спортът! Неда преживя всичко с усмивка и желание да продължи да кара ски. След уверението на лекаря, че счупването няма да й пречи да продължи с участието си, ние се прибрахме усмихнати в хотела.
А там течеше еуфория по новото предизвикателство. Децата получиха за задача да измайсторят шейни, с които да организираме състезание. Шейните щяха да биват оценени по няколко критерия: издръжливост, бързина, креативност и използване на по-малък брой ресурси. Два дни отне строежа на трите шейни, но резултатите бяха впечатляващи. Имаха си имена, мощност в конски (човешки) сили, бяха законни, с регистрационни номера. Въобще, пипнати отвсякъде. Дойде и последната вечер. Състезанието!!!
Всички отбори тръпнеха от напрежение. Трасето бе тежко, сняг до кръста, разстоянието дълго. Шейните бяха поставени на линията „Тръгване“. И ето, Тренера даде старт.
Това, което последва бе толкова смешно, че дори в момента пишейки, се заливам на стола от смях. Естествено всички шейни мигновено потънаха, след като се качиха по двама участници в тях. Последва дърпане, бутане копаене на снега пред тях, оглушителни крясъци, надъхващи и възторжени. Първата контрола беше премината сравнително бързо, от една от шейните. В края на крайщата шейна „Дъга“ успешно стигна финалния знак и грабна първото място. Всички отбори бяха наградени според сложен екселски файл за изчисление на натрупаните точки, според предварително зададенте критерии.
Ски приключението ни завърши с каране на ски, с нови умения, с подобрена стойка и с ликуващи лица!
Благодаря на всички тренери: Йоана, Гомес, Ида, Марто, че са толкова готови за всякакви бели и в същото време безкрайно професионално отговорни, на помощник тренера ни Тони,че с усмивка понасяше трудностите на лагерния живот, на Тренера, че паркира шейните на безопасно място, на Добри и на БАССЕС за поставянето на основи за безопасно приключенстване в зимната планина и на STORMSHOP, за предоставените уреди и великанската подкрепа!
Поздрави, до следващия път и нека POWDER-A, бъде с вас! 🙂

Tagged with: , , ,

Здравейте всички Вие, които се интересувате от нашите зимни приключения!
Новият сезон започна със завиден напън тази година!
Липса на сняг, липса на информация за цените на ски картите, липса на работещи съоръжения, въобще целият к.к. Боровец го бе обхвнала една истинска липса. На фона на това бедствие ние обявихме изключително рано започване на ски обученията си.
Можете да си представите моята убеденост, че ще завалят метри пръхкав сняг на 20 декември. 🙂
Все пак стартирахме с няколко бели петна на Ятребец 1 и за учудване на всички ни, тези петна свършиха страхотна работа, като ни помогнаха да си припомним уменията от миналата година. Тренера, разбира се работи като лифт с буса, за огромно щастие на децата. Два дни! 🙂
От 26 декември имаше достатъчно количество каращи деца, които се бяха записали за този период, още през септември. Бейби влековете нямаше да ни решат нуждите. Съвсем тайно обмислях да отскочим до някоя по-снежна съседка, ако продължи така.
И ето, че на 23 декември заваля сняг. Съвсем истински. И в този момент като заработиха оръдията за сняг, че като пуснаха бейби влековете, впоследствие и седалковите лифтове, че като се появиха Англичаните, и настана едно оживление в курорта. Посърналите муцуни на ски гардеробиери, ресторантьори, хотелиери и други подобни светнаха, като че слънце ги бе огряло.
За радост на всички изброени, пък и на обикновените любители на ски спорта, като заваля сняг, та три недели не спря. Те и оръдията не спряха, но това е друга тема. 🙂
Тази година не само стартирахме много рано, но го направихме и с огромно количество (за нашите разбирания) клиенти, които нямаха никакво търпение да се видим отново и да се забавляваме.
На моменти бе истинско предизвикателство, особено към най-каращите деца и техните ски тренери.
В този ред на мисли, изпитвам огромна благодарност към професионализма на Йоана, Гомес, Андрей, Ива, Ида и Марто, които съумяха да обърнат индивидуално внимание на всеки и да се погрижат за неговото напредване. Успяха да различат многобройните еднакви вещи и почти всички да се приберат по съответните раници и да усмихнат всички тези муцуни.
Специални благодарности и на децата, които ни помагаха всячески, като ни улесняваха в тези дейности и бяха наострили уши, за всичко което казваха и показваха тренерите.
Ами това е! Сега сняг има, съоръженията работят, живота в Боровец си тече нормално. Даже Мусаленска пътека понякога става за каране. 🙂
Поздрави и до нови срещи! 🙂

Здравейте приятели!

След като и Deep Purple изпълниха инструментално „Тихо се сипе първият сняг“, всички тръпнем в очакване за първите следи, които ще оставим по белите склонове. Тази година решихме да стартираме снежните си приключения от 21 декември. Въпреки оскъдните снежни повеи, ние не губим надежда за планини от пръхкав сняг.

Тази година отново можете да ни намерите в малкото, но събиращо всички, уютно бунгало номер 7 в Боровец. Каните за ароматен, планински чай са подготвени, стойките са се изпънали в готовност да поберат ските и… бордовете.

Да, правилно сте прочели. Тази година при нас ще приключенства Марто Антонов. Повечето от вас го познават от летните ни преживелици. Та той ще предава своите опит и знания на всички начинаещи, напреднали и експерти сноубордисти.

Ще качим повече информация за неговите възможности и опит в следваща статия, специално подготвена, да покаже колко невероятни са ски и сноуборд тренерите в Тренелариум. 🙂

Още едно ново лице ще срещнете в нашите редици. Това е Ива. Нейният опит е многослоен и придобиван в течение на минимум 15 години работа в една от най-тежките работни, зимни дестинации – Витоша.

Гомес, Андрей, Ида и Йоана са запретнали ръкави, почти наточили ските и с препълнени глави от нови игри и упражнения, ви очакват с нетърпение за нови снежни подвизи.

Тази година Тренера от рано дава старт на състезателния сезон със скоростно изкачване на писта Ястребец 1, което ще се проведе на 15 декември. Стискаме му палци, ниско въглехидратната му диета да даде свръхскоростни резултати. 🙂

За всички любители на новото и непознатото, сме подготвили изненада. Адаптори за ски, които позволяват повдигане на петата на ски обувката при ходене и изкачване със ски. Как става това, ще можете да видите и опитате сами. Ще качим специални дати и повече информация за тези занимания в нашия сайт.

Ски лагерите ни са подготвени да предадат възможно най-много знания и умения на новото поколение скиори, сноубордисти, фрирадъри и фристайлъри. Защото колкото повече можеш, толкова повече е необходимо да знаеш. Чакат яко каране и много забавление.

И, ако сезона не ни е стигнал, за да се наситим на зимата, през месец Април ще отидем да закрием подобаващо ски приключенията си в Австрия.

А сега, пожелавам на всички прекрасни и весели празници, и не забравяйте: нека пръхкавия сняг бъде с нас! 🙂

Tagged with: , ,

Дойде време да разширим нашия екип и да споделим знанието си с нови хора, готови да се потопят в дебрите на работата на Тренелариум. Тренелариум има уникално ноухау в неформалното обучение, придобито за двадесет години в България. За обучители в този курс сме поканили специалисти, наши колеги и партньори, които работят активно за развитието на неформалното обучение в България.

Нашият курс е замислен да бъде приключение. В него ще се запознаем с нови хора, ще бъдем въвлечени в нестандартни ситуации, някои от тях далеч извън зоната ни на комфорт. Ще бъдем сред красивата природа на Мальовишка Рила, ще играем, ще споделяме около огъня, ще анализираме под звездното небе, ще се доверяваме един на друг, ще взимаме решения под напрежение, ще се катерим…

По време на курса ще учим чрез преживяване, ще има обучение по оказване на първа долекарска помощ, умения за презентиране, умения за използване на различни методи на фасилитиране на група, технически умения, свързани с изграждане на различни симулативни игри и въжени елементи, допринасящи за постигане на конкретни корпоративни цели. Умения за работа с деца и младежи и възрастни сред природата, поход в планината, бивакуване сред природата.

Към кого е насочено обучението:

Курсът е подходящ за всеки, който е над 18 години и има желание да работи сред природата с деца, младежи и порастнали, чувства се комфортно в планината и иска да бъде част от екипа на Тренелариум.

Какво е необходимо да мога, за да се запиша на това обучение:

За да станете част от постоянно растящия екип от тренери, е необходимо да сте човек, притежаващ огромна любознателност, широка обща култура, да се чувствате удобно в природата за повече от един ден, да имате желание да се развивате в сферата на работа с хора, да умеете да работите в състояние на взаимност, толерантност и позитивно настроение. Да сте физически и психично здрав, да сте образован, грамотен, да сте креативен, инициативен, и най-вече усмихнат!

Какво ще науча по време на това обучение:

Умения за Фасилитиране на група – Елена Попова

  1. Възрастни
  2. Деца
  3. Корпоративни клиенти

Умения за Презентиране

Даване на обратна връзка

Основи на групова динамика

Оказване на първа помощ – доктор Бенжамен Ментешев

  1. Нормативна уредба
  2. Действия

Технически умения

  1. Планинарски умения – Мартин Неделчев

Екипировка, ориентиране с карта компас и GPS, движение в природата, избор на маршрут, водене на група по трудни терени, изграждане на бивак/лагер еднодневен или многодневен, изграждане на огнище и палене на огън, опъване на палатки, готвене на открито, природосъобразно живеене сред природата, познаване на дървесни и тревни видове, познаване на животинския свят, нормативна уредба.

  1. Алпийски умения – Добрин Енчев

Употреба на специализиран алпийски инвентар, умения по скално катерене, изграждане на въжени елементи, безопасност, нормативна уредба.

Аниматорски знания и умения – Ясен Димитров

  1. Игри и симулации
  2. Казуси
  3. Проекти

 

Какво ще ми донесе участието в този курс?

След завършването на петдневното обучение ще разполагате с огромни количества знания и умения, за които ще трябва време да бъдат осъзнати и да влязат в употреба. Ако сте демонстрирали необходимите качества за бъдещ тренер в екипа на Тренелариум, ние организаторите поемаме отговорност да ви включим в нашите приключения, за да приложте наученото. Не се сърдете ако на края на курса ви съобщим, че не притежавате необходимите качества за работа при нас, дори да сте ни много симпатичен, ние няма да направим компромис с качеството на нашата работа.

 

Дати на провеждане: 8-12. 05.2019г.

Място на провеждане: ЦПШ – Мальовица

Такса: 300 лв. Таксата включва настаняване, храна, обучение по гореописаните теми от доказани в съответната област професионалисти. Таксата не включва задължителната за участие в курса планинска застраховка.

Записването става по имейл: desyslava.angelova@gmail.com

При записване ще ви изпратим списък с необходими вещи и подробна програма.

Tagged with:

На прага на ски обувките ни е Новият зимен сезон и Новата Година. Вече осем години провеждаме ски приключения и обучения за деца и възрастни. В ски спорта това време не е много, но смятам, че успяваме да се справим и да постигнем високи резултати!

На първо място в нашите обучения застава общуването с клиента, а в повечето случаи това са децата. Наред с цялата купчина ски умения, които изискваме от децата да усвоят, ние се опитваме да ги научим да бъдат самостоятелни, чрез личния си опит да откриват възможностите си, да имат поглед върху себе си и околния свят. Дори и да не ви се вярва, децата успяват! Не винаги, но правят великански опити. Защото ние ги провокираме и им показваме, че могат сами да се справят. Да се нахранят, колкото искат, да пият течности, да си сложат ски обувките, да не забравят ръкавиците или бонето си, да си занесат ските до лифта или влека, да минат през тоалетната или поне да се сетят, че тя съществува 🙂 В началото им е трудно, но всеки следващ ден аз виждам по-уверени и можещи деца пред себе си и това е абсолютно страхотно. Защото как ще знаеш, че е студено и ти трябва боне, ако поне веднъж не си измръзнал на пистата?

На всеки един от нас, като родител, му се е свивал корема понякога от притеснение дали детето ни не се преуморява, дали не е премръзнало, дали е гладно, обгрижено? Поглеждаме към възрастния придружител хем с надежда, хем с недоверие…

Така е, така и ще бъде. Това е съвсем нормално. Мисията на нашия екип е да помогне на родителя във времето на порастване и личностно развитие на децата. Независимо дали караме ски, катерим се, плаваме или играем. Всяко действие е насочено умишлено върху изграждането на определена демонстрация на поведение. Ние обсъждаме с децата това и извличаме поуки.  Най-хубавото от всичко е, когато в края на сезона си обграден от хора, които знаят какво правят, къде се намират и най-важното, защо са там. Дори и тези хора да са на 4 години. Може би ви се струва прекалено въображаемо, заповядайте, включете се. Родителят е винаги добре дошъл!

И сега за хората, които стоят зад уроците по ски.

Ида обикновено работи с начинаещите групи. Нейното спокойствие е истинско съкровище, тогава, когато трябва да преодолееш първия си досег със снега, плъзгащите се ски, хората, липсата на познат човек. Когато децата стигнат до умения за ползване на бейби влек се присъединява още един човек, който да помага в този доста важен момент. Тук искам да отбележа, че бързото напредване на децата се дължи и на факта, че още на втория ден Ида се качва с по едно дете на бейби влек, за да му покаже, какво означава движението със ски и защо толкова много хора с усмивка практикуват този спорт. Това мотивира децата да усвоят бързо първите стъпки, за да могат да се спускат сами по пистите.

Йоана и Андрей водят напредналите групи и експертите.

Андрей е част от елитния клуб на ски учителите с най-високо ниво в ски уменията: ISIA Международната асоциация на професионалните ски учители.

Йоана е бивш състезател по ски алпийски дисциплини, носител на купата на „Надеждите на България“, с множество подиуми на национални и международни състезания, в дисциплините слалом, гигантски слалом и супер гигантски слалом.

Изискват много от децата, карат доста, на всякакви терени, но от своя страна  децата са истински щастливи, че усвояват нови неща и надграждат уменията си. Връзката помежду им е силна и силно мотивираща. Децата се превръщат в сигурни в себе си хора, уважаващи своите и на ски инструкторите си, усилия. Когато ги срещнете по пистите ще ви направи впечатление техниката им, ще ви се притекат адекватно на помощ, ако сте го закъсали и естествено, че ще ви дадат полезен съвет за стойката ви! 😉

Благодаря от сърце на децата, на ски инструкторите и на родителите за прекрасните приключения, които създаваме заедно.

Честита Нова Година на всички!

 

Tagged with: , , ,

Здравейте всички, които все по-често поглеждате към заснежените склонове на най-близката планина с въпроса: „Стана ли време?“

Стана, времето дойде. Ски сезонът беше открит на Боровец на 15 декември 2018г.

Тренелариум се сдоби с нова база след „тежки“ преговори с местни наемодатели. 🙂 Тя се намира до кабинковия лифт и вече я огласяваме с жизнерадостни звуци. Тази година имаме опция за топъл обяд, който ще ни бъде доставян направо в базата: супа, салата, картофки или бургер.

Има достатъчно място за резервния багаж и ще го оставяме в базата. В страницата „Календар“ ще откриете всички възможни дати на провеждане на ски обученията ни и ски лагерите. На старницата „Ски обучение“ ще добиете представа за методиката на обучение и последователността на изучаваните елементи.

В страницата „Ски приключения“ представяме зимния лагер, който ще се проведе по време на междусрочната ваканция 02-05.02.2019г., ще сме настанени в хотел „Дивите петли“ – Гьолечица, а ще караме ски на Боровец и ако условията позволяват, на Мальовица. Избрахме този хотел поради спокойствието в района и заобикалящата ни прекрасна, зимна гора. След ски, всяка вечер ще имаме сесия по оказване на първа помощ в планината при зимни условия, ще си говорим за това, как да разчитаме терена и атмосферните явления, ще проведем и лекция по лавинна безопасност. Поканили сме и човек, които да ни разясни какво точно е извънпистово каране, как да изберем мястото, как да се спуснем безопасно и каква техника да използваме в различен терен. Това ще се случи на третия ден, когато вече сме покарали и разчупили стойките! 🙂

Всяка събота и неделя ще очакваме напредналите и експертите скиори да освободят напрежението от седмицата и да се сдобият с нови ски знания и умения. През делничните дни ще сме на разположение на начинаещите скиори и ще помагаме обучението да бъде засмяно и спокойно.

Тренелариум желае щастливо посрещане на Новата Година и нека “powder-a” бъде с нас! 🙂

Tagged with: , , , ,

Ски училище на колела. 🙂

Така наричаме с усмивка нашите непрестанни ски пътувания. Тази година, както и предишната избрахме Боровец за провеждане на ски уроците ни. Има сняг, има подходящи съоръжения и писти за всички нива на обучение.

Открихме сезона още през декември. Явно всички много искахме да усетим удоволствието от пръхкавия сняг и свежата зимна гора.

Можем да се похвалим с доста научени малчовци този сезон, които събират очите на скиорите, дори и по-най трудните писти. 🙂

За скокчетата в гората и карането в пръхкавия сняг само мога да се усмихвам при спомена за виковете и писъците от удоволствие на децата.

Групите от „карвиращи“ деца нарастват главоломно и с гордост мога да потупам себе си и Йоана по рамото, за добре свършената работа.

Златната среда на напредналите скиорчета също достигна значителни размери, благодарение на упорития труд на Ида и на Ани.

Следващата година ще има групи само от експерти. 😉

Разбира се, Тренера имаше своите непоколебими поклонници, с които бавно и много внимателно изучаваха необходимостта човек да си сложи някакви дъски на краката и да обикаля по цял ден насам, натам в студа. Без Тренера и търчането му след всяко начинаещо дете на бейби вклек-а, нямаше да имаме толкова спокойно използващи съоръженията, деца!

Искам да отправя истински благодарности към всички родители, които ни гласуваха доверие и ни подкрепяха в съвместната ни задача, да научим децата да обичат зимната планина и да карат ски с удоволствие, да експериментират и пробват нови ширини на собствените си възможности.

Най-голямата благодарност е за децата, защото те ни последваха в зимните приключения и заедно изживяхме невероятни моменти. Беше трудно, имаше сърцераздирателни ревове, измръзнали муцуни, яростни викове, спорове, страх, но всичко това отстъпва място на момента, в който детето осъзнае, че е направило нещо повече, от очакванато. И очите сияят, и муцуната е ухилена, а приказките не спират и трябва да бъдат разкаани на всички…

Извън обучението по ски:

„Пантенето“ в планината е нещо, което истински обичаме. Тази година не ни остана много време за това невероятно преживяване нито за нас, нито за потенциални, бъдещи любители. Все пак, накрая на сезона взехме участие в две състезания по ски алпинизъм.  Купа „Мальовица“- част от държавното първенство и купа „Пирин“- в памет на Пройката. Тази година само Тренера, догодина и останалите.

Надяваме се, да се “надъхат” повече хора и тези състезания да не загубят своите последователи. Това е страхотен начин да излезеш по върховете на планината, по сравнително безопасно трасе и да премериш сили със своята собствена издръжливост.

Взехме участие и в републиканското състезанието по ски алпийски дисциплини, на ски-учителите. Тази година в ограничен състав, Деси и Йоана, догодина всички. 😉 Премерихме сили в гигантския слалом и в щафета. В слалома Йоана зае трето място, а Деси девето. Ако имаще втори манш, щяхме да ги „отвеем“. 🙂

Накрая зазимихме ските, събрахме забравените вещи в кашон, за догодина и заключихме базата, два пъти!

Та така, това е то, нашият зимен, ски сезон!

 

 

 

Tagged with: , , , , , , ,