Приключението е в нас и ние сме в приключението!
Винаги съм се учудвала, когато някои каже: – „В тоя студ, къде си тръгнала“?
Е, как къде?! Отивам на планина, ще карам ски и ще приключенствам! 🙂
Когато отиваш на планина, заедно с още 20 надъхани човеци, приключението ти е в кърпа вързано!
Тази година атмосферните условия изсипаха върху главите ни изключителен сняг и в рамките на пет дни успяхме да се насладим и да усвоим различни нови техники за каране на ски в дълбок сняг.
Трудно е да опиша еуфорията, която предизвикава обилен снеговалеж на дебели парцали, още по-трудно е да опиша чувството, когато видиш необятни ширини покрити с огромни пухкави преспи.
Та, пристигнахме в хотела след недълго пътуване. Доста комфортно и широко място, много подходящо за нуждите ни. В покрайнините на Боровец, далеч от курортиската глъч и в близост до гори и полета, готови да посрещнат предизвикателствата, които подготвихме.
След небрежното разхвърляне на багажи по стаите последва скоростно разпределение на участниците според ски уменията им в групи, купуване на карти и мигновено качване на лифтове.
„Пудрааааааааа“, крещяха всички, пръскайки около себе си пръхкав сняг и давейки се в него.
Вечерта бе посветена на курс по лавинна безопасност. Добрин, като представител на „Българска Асоцияция по Ски Свободен и Екстремен стил“- БАССЕС“, запозна децата с лавини предаватели, лавинни сонди и лавинни лопати. Те ни бяха предоставени от Христо Петров от магазин „Stormshop”. Поговорихме за типовете сняг, за различните наклони, за избор на терен, когато решиш да караш извън писта, за предпазните мерки, за екипировката, за лавинните тестове.
Изключителна благодарност към БАССЕС и STORMSHOP, за това, че поредна година създават основа за безопасно каране на ски, извън писта!
На следващия ден, отново снежната вихрушка ни държеше в ниската част на к.к. Боровец. Все пак необработените писти Ситняково, Червено знаме и Мартинови бараки предложиха неземни вълнения, скокчета и каране в дълбокото. 🙂
Вечерта посветихме на оказване на първа помощ, при инцидент на писта или извън нея. Децата имаха различни казуси, при които трябваше да намерят начин за справяне. Изключително съм впечатлена от организирането на действия и мерки, които децата предложиха. Всички групи презентираха по два варианта. При инцидент на писта и при същия инцидент, извън писта. Явно всичките тези години обучения, не са отишли напразно. 🙂
След вечеря излязохме на поляните пред хотела и… си организирахме истинска снежна борба. Имаше токова сняг, че се гмуркахме и плувахме в него, тичахме, ровихме се, правихме снежни ангели, крокодили и русалки! Всичко това на фона на блестящата, пълна луна.
Третия и четвъртия ден блесна слънце, температурите бяха ниски, на небето нито едно облаче. Всички се качихме към ски зона Маркуджик. А там бе вълшебно. Дълбок и пръхкав сняг по клековете, пистите, обработени на „масло“. Всички Маркуджици, Харамия, Фонфон, Ястребец, после Ситняково, Мартинови бараки, Червено знаме, горите около пистите, до пистите, навсякъде карахме ски. На прибиране в една от групите се случи инцидент. Неда падна на равното и с помощта на щеката си получи „скиорски палец“. Отидохме веднага до Самоков на лекар. Последва рентген, наместване и гипс. Всеки скиор е подготвен, че е възможно да се случи травма, такъв ни е спортът! Неда преживя всичко с усмивка и желание да продължи да кара ски. След уверението на лекаря, че счупването няма да й пречи да продължи с участието си, ние се прибрахме усмихнати в хотела.
А там течеше еуфория по новото предизвикателство. Децата получиха за задача да измайсторят шейни, с които да организираме състезание. Шейните щяха да биват оценени по няколко критерия: издръжливост, бързина, креативност и използване на по-малък брой ресурси. Два дни отне строежа на трите шейни, но резултатите бяха впечатляващи. Имаха си имена, мощност в конски (човешки) сили, бяха законни, с регистрационни номера. Въобще, пипнати отвсякъде. Дойде и последната вечер. Състезанието!!!
Всички отбори тръпнеха от напрежение. Трасето бе тежко, сняг до кръста, разстоянието дълго. Шейните бяха поставени на линията „Тръгване“. И ето, Тренера даде старт.
Това, което последва бе толкова смешно, че дори в момента пишейки, се заливам на стола от смях. Естествено всички шейни мигновено потънаха, след като се качиха по двама участници в тях. Последва дърпане, бутане копаене на снега пред тях, оглушителни крясъци, надъхващи и възторжени. Първата контрола беше премината сравнително бързо, от една от шейните. В края на крайщата шейна „Дъга“ успешно стигна финалния знак и грабна първото място. Всички отбори бяха наградени според сложен екселски файл за изчисление на натрупаните точки, според предварително зададенте критерии.
Ски приключението ни завърши с каране на ски, с нови умения, с подобрена стойка и с ликуващи лица!
Благодаря на всички тренери: Йоана, Гомес, Ида, Марто, че са толкова готови за всякакви бели и в същото време безкрайно професионално отговорни, на помощник тренера ни Тони,че с усмивка понасяше трудностите на лагерния живот, на Тренера, че паркира шейните на безопасно място, на Добри и на БАССЕС за поставянето на основи за безопасно приключенстване в зимната планина и на STORMSHOP, за предоставените уреди и великанската подкрепа!
Поздрави, до следващия път и нека POWDER-A, бъде с вас! 🙂

Tagged with: , , ,

Здравейте всички Вие, които се интересувате от нашите зимни приключения!
Новият сезон започна със завиден напън тази година!
Липса на сняг, липса на информация за цените на ски картите, липса на работещи съоръжения, въобще целият к.к. Боровец го бе обхвнала една истинска липса. На фона на това бедствие ние обявихме изключително рано започване на ски обученията си.
Можете да си представите моята убеденост, че ще завалят метри пръхкав сняг на 20 декември. 🙂
Все пак стартирахме с няколко бели петна на Ятребец 1 и за учудване на всички ни, тези петна свършиха страхотна работа, като ни помогнаха да си припомним уменията от миналата година. Тренера, разбира се работи като лифт с буса, за огромно щастие на децата. Два дни! 🙂
От 26 декември имаше достатъчно количество каращи деца, които се бяха записали за този период, още през септември. Бейби влековете нямаше да ни решат нуждите. Съвсем тайно обмислях да отскочим до някоя по-снежна съседка, ако продължи така.
И ето, че на 23 декември заваля сняг. Съвсем истински. И в този момент като заработиха оръдията за сняг, че като пуснаха бейби влековете, впоследствие и седалковите лифтове, че като се появиха Англичаните, и настана едно оживление в курорта. Посърналите муцуни на ски гардеробиери, ресторантьори, хотелиери и други подобни светнаха, като че слънце ги бе огряло.
За радост на всички изброени, пък и на обикновените любители на ски спорта, като заваля сняг, та три недели не спря. Те и оръдията не спряха, но това е друга тема. 🙂
Тази година не само стартирахме много рано, но го направихме и с огромно количество (за нашите разбирания) клиенти, които нямаха никакво търпение да се видим отново и да се забавляваме.
На моменти бе истинско предизвикателство, особено към най-каращите деца и техните ски тренери.
В този ред на мисли, изпитвам огромна благодарност към професионализма на Йоана, Гомес, Андрей, Ива, Ида и Марто, които съумяха да обърнат индивидуално внимание на всеки и да се погрижат за неговото напредване. Успяха да различат многобройните еднакви вещи и почти всички да се приберат по съответните раници и да усмихнат всички тези муцуни.
Специални благодарности и на децата, които ни помагаха всячески, като ни улесняваха в тези дейности и бяха наострили уши, за всичко което казваха и показваха тренерите.
Ами това е! Сега сняг има, съоръженията работят, живота в Боровец си тече нормално. Даже Мусаленска пътека понякога става за каране. 🙂
Поздрави и до нови срещи! 🙂

Здравейте приятели!

След като и Deep Purple изпълниха инструментално „Тихо се сипе първият сняг“, всички тръпнем в очакване за първите следи, които ще оставим по белите склонове. Тази година решихме да стартираме снежните си приключения от 21 декември. Въпреки оскъдните снежни повеи, ние не губим надежда за планини от пръхкав сняг.

Тази година отново можете да ни намерите в малкото, но събиращо всички, уютно бунгало номер 7 в Боровец. Каните за ароматен, планински чай са подготвени, стойките са се изпънали в готовност да поберат ските и… бордовете.

Да, правилно сте прочели. Тази година при нас ще приключенства Марто Антонов. Повечето от вас го познават от летните ни преживелици. Та той ще предава своите опит и знания на всички начинаещи, напреднали и експерти сноубордисти.

Ще качим повече информация за неговите възможности и опит в следваща статия, специално подготвена, да покаже колко невероятни са ски и сноуборд тренерите в Тренелариум. 🙂

Още едно ново лице ще срещнете в нашите редици. Това е Ива. Нейният опит е многослоен и придобиван в течение на минимум 15 години работа в една от най-тежките работни, зимни дестинации – Витоша.

Гомес, Андрей, Ида и Йоана са запретнали ръкави, почти наточили ските и с препълнени глави от нови игри и упражнения, ви очакват с нетърпение за нови снежни подвизи.

Тази година Тренера от рано дава старт на състезателния сезон със скоростно изкачване на писта Ястребец 1, което ще се проведе на 15 декември. Стискаме му палци, ниско въглехидратната му диета да даде свръхскоростни резултати. 🙂

За всички любители на новото и непознатото, сме подготвили изненада. Адаптори за ски, които позволяват повдигане на петата на ски обувката при ходене и изкачване със ски. Как става това, ще можете да видите и опитате сами. Ще качим специални дати и повече информация за тези занимания в нашия сайт.

Ски лагерите ни са подготвени да предадат възможно най-много знания и умения на новото поколение скиори, сноубордисти, фрирадъри и фристайлъри. Защото колкото повече можеш, толкова повече е необходимо да знаеш. Чакат яко каране и много забавление.

И, ако сезона не ни е стигнал, за да се наситим на зимата, през месец Април ще отидем да закрием подобаващо ски приключенията си в Австрия.

А сега, пожелавам на всички прекрасни и весели празници, и не забравяйте: нека пръхкавия сняг бъде с нас! 🙂

Tagged with: , ,

Дойде време да разширим нашия екип и да споделим знанието си с нови хора, готови да се потопят в дебрите на работата на Тренелариум. Тренелариум има уникално ноухау в неформалното обучение, придобито за двадесет години в България. За обучители в този курс сме поканили специалисти, наши колеги и партньори, които работят активно за развитието на неформалното обучение в България.

Нашият курс е замислен да бъде приключение. В него ще се запознаем с нови хора, ще бъдем въвлечени в нестандартни ситуации, някои от тях далеч извън зоната ни на комфорт. Ще бъдем сред красивата природа на Мальовишка Рила, ще играем, ще споделяме около огъня, ще анализираме под звездното небе, ще се доверяваме един на друг, ще взимаме решения под напрежение, ще се катерим…

По време на курса ще учим чрез преживяване, ще има обучение по оказване на първа долекарска помощ, умения за презентиране, умения за използване на различни методи на фасилитиране на група, технически умения, свързани с изграждане на различни симулативни игри и въжени елементи, допринасящи за постигане на конкретни корпоративни цели. Умения за работа с деца и младежи и възрастни сред природата, поход в планината, бивакуване сред природата.

Към кого е насочено обучението:

Курсът е подходящ за всеки, който е над 18 години и има желание да работи сред природата с деца, младежи и порастнали, чувства се комфортно в планината и иска да бъде част от екипа на Тренелариум.

Какво е необходимо да мога, за да се запиша на това обучение:

За да станете част от постоянно растящия екип от тренери, е необходимо да сте човек, притежаващ огромна любознателност, широка обща култура, да се чувствате удобно в природата за повече от един ден, да имате желание да се развивате в сферата на работа с хора, да умеете да работите в състояние на взаимност, толерантност и позитивно настроение. Да сте физически и психично здрав, да сте образован, грамотен, да сте креативен, инициативен, и най-вече усмихнат!

Какво ще науча по време на това обучение:

Умения за Фасилитиране на група – Елена Попова

  1. Възрастни
  2. Деца
  3. Корпоративни клиенти

Умения за Презентиране

Даване на обратна връзка

Основи на групова динамика

Оказване на първа помощ – доктор Бенжамен Ментешев

  1. Нормативна уредба
  2. Действия

Технически умения

  1. Планинарски умения – Мартин Неделчев

Екипировка, ориентиране с карта компас и GPS, движение в природата, избор на маршрут, водене на група по трудни терени, изграждане на бивак/лагер еднодневен или многодневен, изграждане на огнище и палене на огън, опъване на палатки, готвене на открито, природосъобразно живеене сред природата, познаване на дървесни и тревни видове, познаване на животинския свят, нормативна уредба.

  1. Алпийски умения – Добрин Енчев

Употреба на специализиран алпийски инвентар, умения по скално катерене, изграждане на въжени елементи, безопасност, нормативна уредба.

Аниматорски знания и умения – Ясен Димитров

  1. Игри и симулации
  2. Казуси
  3. Проекти

 

Какво ще ми донесе участието в този курс?

След завършването на петдневното обучение ще разполагате с огромни количества знания и умения, за които ще трябва време да бъдат осъзнати и да влязат в употреба. Ако сте демонстрирали необходимите качества за бъдещ тренер в екипа на Тренелариум, ние организаторите поемаме отговорност да ви включим в нашите приключения, за да приложте наученото. Не се сърдете ако на края на курса ви съобщим, че не притежавате необходимите качества за работа при нас, дори да сте ни много симпатичен, ние няма да направим компромис с качеството на нашата работа.

 

Дати на провеждане: 8-12. 05.2019г.

Място на провеждане: ЦПШ – Мальовица

Такса: 300 лв. Таксата включва настаняване, храна, обучение по гореописаните теми от доказани в съответната област професионалисти. Таксата не включва задължителната за участие в курса планинска застраховка.

Записването става по имейл: desyslava.angelova@gmail.com

При записване ще ви изпратим списък с необходими вещи и подробна програма.

Tagged with:

На прага на ски обувките ни е Новият зимен сезон и Новата Година. Вече осем години провеждаме ски приключения и обучения за деца и възрастни. В ски спорта това време не е много, но смятам, че успяваме да се справим и да постигнем високи резултати!

На първо място в нашите обучения застава общуването с клиента, а в повечето случаи това са децата. Наред с цялата купчина ски умения, които изискваме от децата да усвоят, ние се опитваме да ги научим да бъдат самостоятелни, чрез личния си опит да откриват възможностите си, да имат поглед върху себе си и околния свят. Дори и да не ви се вярва, децата успяват! Не винаги, но правят великански опити. Защото ние ги провокираме и им показваме, че могат сами да се справят. Да се нахранят, колкото искат, да пият течности, да си сложат ски обувките, да не забравят ръкавиците или бонето си, да си занесат ските до лифта или влека, да минат през тоалетната или поне да се сетят, че тя съществува 🙂 В началото им е трудно, но всеки следващ ден аз виждам по-уверени и можещи деца пред себе си и това е абсолютно страхотно. Защото как ще знаеш, че е студено и ти трябва боне, ако поне веднъж не си измръзнал на пистата?

На всеки един от нас, като родител, му се е свивал корема понякога от притеснение дали детето ни не се преуморява, дали не е премръзнало, дали е гладно, обгрижено? Поглеждаме към възрастния придружител хем с надежда, хем с недоверие…

Така е, така и ще бъде. Това е съвсем нормално. Мисията на нашия екип е да помогне на родителя във времето на порастване и личностно развитие на децата. Независимо дали караме ски, катерим се, плаваме или играем. Всяко действие е насочено умишлено върху изграждането на определена демонстрация на поведение. Ние обсъждаме с децата това и извличаме поуки.  Най-хубавото от всичко е, когато в края на сезона си обграден от хора, които знаят какво правят, къде се намират и най-важното, защо са там. Дори и тези хора да са на 4 години. Може би ви се струва прекалено въображаемо, заповядайте, включете се. Родителят е винаги добре дошъл!

И сега за хората, които стоят зад уроците по ски.

Ида обикновено работи с начинаещите групи. Нейното спокойствие е истинско съкровище, тогава, когато трябва да преодолееш първия си досег със снега, плъзгащите се ски, хората, липсата на познат човек. Когато децата стигнат до умения за ползване на бейби влек се присъединява още един човек, който да помага в този доста важен момент. Тук искам да отбележа, че бързото напредване на децата се дължи и на факта, че още на втория ден Ида се качва с по едно дете на бейби влек, за да му покаже, какво означава движението със ски и защо толкова много хора с усмивка практикуват този спорт. Това мотивира децата да усвоят бързо първите стъпки, за да могат да се спускат сами по пистите.

Йоана и Андрей водят напредналите групи и експертите.

Андрей е част от елитния клуб на ски учителите с най-високо ниво в ски уменията: ISIA Международната асоциация на професионалните ски учители.

Йоана е бивш състезател по ски алпийски дисциплини, носител на купата на „Надеждите на България“, с множество подиуми на национални и международни състезания, в дисциплините слалом, гигантски слалом и супер гигантски слалом.

Изискват много от децата, карат доста, на всякакви терени, но от своя страна  децата са истински щастливи, че усвояват нови неща и надграждат уменията си. Връзката помежду им е силна и силно мотивираща. Децата се превръщат в сигурни в себе си хора, уважаващи своите и на ски инструкторите си, усилия. Когато ги срещнете по пистите ще ви направи впечатление техниката им, ще ви се притекат адекватно на помощ, ако сте го закъсали и естествено, че ще ви дадат полезен съвет за стойката ви! 😉

Благодаря от сърце на децата, на ски инструкторите и на родителите за прекрасните приключения, които създаваме заедно.

Честита Нова Година на всички!

 

Tagged with: , , ,

Здравейте всички, които все по-често поглеждате към заснежените склонове на най-близката планина с въпроса: „Стана ли време?“

Стана, времето дойде. Ски сезонът беше открит на Боровец на 15 декември 2018г.

Тренелариум се сдоби с нова база след „тежки“ преговори с местни наемодатели. 🙂 Тя се намира до кабинковия лифт и вече я огласяваме с жизнерадостни звуци. Тази година имаме опция за топъл обяд, който ще ни бъде доставян направо в базата: супа, салата, картофки или бургер.

Има достатъчно място за резервния багаж и ще го оставяме в базата. В страницата „Календар“ ще откриете всички възможни дати на провеждане на ски обученията ни и ски лагерите. На старницата „Ски обучение“ ще добиете представа за методиката на обучение и последователността на изучаваните елементи.

В страницата „Ски приключения“ представяме зимния лагер, който ще се проведе по време на междусрочната ваканция 02-05.02.2019г., ще сме настанени в хотел „Дивите петли“ – Гьолечица, а ще караме ски на Боровец и ако условията позволяват, на Мальовица. Избрахме този хотел поради спокойствието в района и заобикалящата ни прекрасна, зимна гора. След ски, всяка вечер ще имаме сесия по оказване на първа помощ в планината при зимни условия, ще си говорим за това, как да разчитаме терена и атмосферните явления, ще проведем и лекция по лавинна безопасност. Поканили сме и човек, които да ни разясни какво точно е извънпистово каране, как да изберем мястото, как да се спуснем безопасно и каква техника да използваме в различен терен. Това ще се случи на третия ден, когато вече сме покарали и разчупили стойките! 🙂

Всяка събота и неделя ще очакваме напредналите и експертите скиори да освободят напрежението от седмицата и да се сдобият с нови ски знания и умения. През делничните дни ще сме на разположение на начинаещите скиори и ще помагаме обучението да бъде засмяно и спокойно.

Тренелариум желае щастливо посрещане на Новата Година и нека “powder-a” бъде с нас! 🙂

Tagged with: , , , ,

Ски училище на колела. 🙂

Така наричаме с усмивка нашите непрестанни ски пътувания. Тази година, както и предишната избрахме Боровец за провеждане на ски уроците ни. Има сняг, има подходящи съоръжения и писти за всички нива на обучение.

Открихме сезона още през декември. Явно всички много искахме да усетим удоволствието от пръхкавия сняг и свежата зимна гора.

Можем да се похвалим с доста научени малчовци този сезон, които събират очите на скиорите, дори и по-най трудните писти. 🙂

За скокчетата в гората и карането в пръхкавия сняг само мога да се усмихвам при спомена за виковете и писъците от удоволствие на децата.

Групите от „карвиращи“ деца нарастват главоломно и с гордост мога да потупам себе си и Йоана по рамото, за добре свършената работа.

Златната среда на напредналите скиорчета също достигна значителни размери, благодарение на упорития труд на Ида и на Ани.

Следващата година ще има групи само от експерти. 😉

Разбира се, Тренера имаше своите непоколебими поклонници, с които бавно и много внимателно изучаваха необходимостта човек да си сложи някакви дъски на краката и да обикаля по цял ден насам, натам в студа. Без Тренера и търчането му след всяко начинаещо дете на бейби вклек-а, нямаше да имаме толкова спокойно използващи съоръженията, деца!

Искам да отправя истински благодарности към всички родители, които ни гласуваха доверие и ни подкрепяха в съвместната ни задача, да научим децата да обичат зимната планина и да карат ски с удоволствие, да експериментират и пробват нови ширини на собствените си възможности.

Най-голямата благодарност е за децата, защото те ни последваха в зимните приключения и заедно изживяхме невероятни моменти. Беше трудно, имаше сърцераздирателни ревове, измръзнали муцуни, яростни викове, спорове, страх, но всичко това отстъпва място на момента, в който детето осъзнае, че е направило нещо повече, от очакванато. И очите сияят, и муцуната е ухилена, а приказките не спират и трябва да бъдат разкаани на всички…

Извън обучението по ски:

„Пантенето“ в планината е нещо, което истински обичаме. Тази година не ни остана много време за това невероятно преживяване нито за нас, нито за потенциални, бъдещи любители. Все пак, накрая на сезона взехме участие в две състезания по ски алпинизъм.  Купа „Мальовица“- част от държавното първенство и купа „Пирин“- в памет на Пройката. Тази година само Тренера, догодина и останалите.

Надяваме се, да се “надъхат” повече хора и тези състезания да не загубят своите последователи. Това е страхотен начин да излезеш по върховете на планината, по сравнително безопасно трасе и да премериш сили със своята собствена издръжливост.

Взехме участие и в републиканското състезанието по ски алпийски дисциплини, на ски-учителите. Тази година в ограничен състав, Деси и Йоана, догодина всички. 😉 Премерихме сили в гигантския слалом и в щафета. В слалома Йоана зае трето място, а Деси девето. Ако имаще втори манш, щяхме да ги „отвеем“. 🙂

Накрая зазимихме ските, събрахме забравените вещи в кашон, за догодина и заключихме базата, два пъти!

Та така, това е то, нашият зимен, ски сезон!

 

 

 

Tagged with: , , , , , , ,

На 24 и 25 март 2018 г. се проведе юбилейно издание на състезанието по ски-алпинизъм, в долината на Мальовица, Рила.

Кънчо Долапчиев – участник в първото, в България състезание и до днес участник в организацията и съдийския колектив по трасето!  – го каза най-добре: „Както Колумб е донесъл компирите в Европа и те са пуснали здрав корен в Самоков, така и ние донесохме от Италия „ски-ралито“ в България преди петдесет години и то пусна своите корени!“ 🙂

Няма да влизам в подробности за историята на ски алпинизма в България или по света. Достатъчно са доайените в тази област. 🙂

Искам да ви разкажа за усещането:

Две ски, може и да са многооо стари, но задължително да са леки, два колана с косми :), два автомата, позволяващи вдигане на петата при ходене, комбинирани обувки, с които можеш да тичаш, да се катериш при нужда и да караш надолу, две щеки, доста по-дълги от обикновените за писта, раница пълна с възможно най-леките дрехи (не винаги е било така), напитка с интересен цвят, нещо сладко евентуално, от не много отдавна и: лавинен уред, сонда, лопата, каска, седалка за катерене, котки за катерене по лед, сечиво тип ледокоп :), ремък с карабинери за преминаване на парапет…

Някои от тези неща липсват или пък се добавят други, според елементите включени в трасето на състезанието.

Участниците се записват в две или три групи. В група А обикновено взимат участие елитните състезатели. Състезанията традиционно са отборни (двама или трима състезатели) или индивидуални. Стартираш с партньор и с него завършваш. Група B и С са маршрути с по-кратка дистанция.

В група А трасето е най-дълго, интригуващо и изискаващо различни умения свързани с придвижването в зимна планина и каране на ски в необработен терен. Има алпийски парапети, алпийски рапел, използване на сечива и котки за преминаване на трудно достъпни участъци. През годините е имало слалом по двойки, като състезателните двойки са били вързани с въже помежду си. Имало е и слалом с шейна с  „постардал“. В годините форматът на състезанието е търпял много промени.

В планината си, в повечето случаи облечен в трико, заобиколен от подобни на теб хора, облечени в трика. Сутрин е, рано е! Повечето състезатели леко подтичват със ските си, за загрявка. Други използват времето да се посмеят заедно или да отбележат някоя нова придобивка – лека и скъпа. 🙂

Обществото е от хора, които се познават от години, много рядко попадат нови хора. Между тях има планински маратонци, алпинисти, хималаисти, ориентировачи, спортни катерачи, планински спасители, ски учители, водни спасители, ветроходци, сърфисти, кайтисти, каратисти, фрирайдери, фриленсъри, бордисти, туристи и просто хора обичащи планината.

Времето наближава и стартът е даден…

Всички тичат със ските на краката, шарена феерия от дрехите и каските на хората, бутащи с щеките нагоре по трасето…

Постепенно темпото намалява, хората се разкъсват, едни напредват, други изостават.

Всеки остава със себе си в планината, заслушан в дишането си, замислен в мислите си, амбициран в амбициите си, наслаждаващ се на тишината и гледките.

Ето го първото изкачване. Бедрата парят, дишаш тежко, усещащ, че имаш сила. Буташ с щеките, правиш технични и бързи обръщания на серпентините. Колкото си по техничен в манипулациите, толкова си по-бърз и печелиш време. Изкачването свършва. Закопчаваш обувките, завърташ автоматите за каране, махаш с едно, единствено движение коланите от ските и се спускаш през гората или по улея. Някои карат само направо, други оцеляват чрез „рало“ или нещо подобно през разнообразния терен. Понякога снегът не е достатъчен  трябва да внимаваш за корени, клекове, камъни и какво ли още не. Тежък сняг, кора, пера, фирн… 🙂

Първи съдийски пост. Съдията е щастлив да види човек и ти си щастлив да видиш човек. Някой пуска смешка, дават ти темпо, подвиквания, кой номер си, плъзгай, бутай давай, давай…

Лепиш колани, разкопчаваш обувките, завърташ автоматите и продължаваш. Ходиш, дишаш,чуваш друг зад гърба ти, диша тежко, иска път, даваш път, ходиш след него, той се изгубва от очите ти, усещаш мускулите твърди, парещи, потиш се. Питаш се отвреме навреме, защо си го причиняваш, после се сещаш, колко всъщност обичаш това и продължаваш. Ако имаш партньор го следваш или той теб. Помагате си, надъхвате се, дърпате се с въже, ако се налага, защото сте заедно в това.

Втори, трети и следащ, и следващ съдийски пост. Следва дълго и много технично изкачване. Някои спират за минута – две, някой се отказват, някои продължават. Все по-вглъбени в себе си, дишащи. Серпентина, след серпентина. Напъваш с щеките, пред очите ти шарени петна, бедрата вече горят, а има още. Връх и след него друг, леко спускане, не махаш коланите, няма да губиш време я, пак изкачване. Гади ти се, много ти е гадно вече, но има още малко. Пак спускане и пак изкачване и ето най-накрая, на върха последен пост. Съдиите отдалеч ти подвикват, леко си отдъхваш, но бързаш, защото другите са по петите ти или пък имаш да догонваш. Бързо махаш коланите, закопчаваш обувките и автоматите, и пускаш ските. Снегът отново е какъвто си иска. Може да е най-великото каране в живота ти, може и да е най-голямата мъка на земята. Краката ти са уморени, едва завиваш, добре няма да завиваш, някой прави “човка”. С периферното око забелязваш, че е добре. Следваш трасето на спускане, но правиш и своя следа. Внимаваш, защото сколоновете са лавиноопасни. Краката ти не те държат въобще, но ти е толкова хубаво на душата. Усещаш вятъра, снега, пространството.

Ето го финала. Минаваш през него. Хорат викат, радват ти се, потупват те. Емоцията е много висока.

Някой повръща, друг кашля, трети изглежда все едно не е ходил толкова. Мускулите ти са като въжета вдървени. Правиш едно леко и бавно качване до близкия връх, за разпускане. 🙂

Това е! Прекрасно е!

 

 

Tagged with: ,

ски лагер БоровецДа започнем оттам, че думата лагер не е точно тази, която смислово обяснява нещата. Затова ще я заменя със ски приключение, защото всички наши програми са точно това. Те са приключения.

Първото приключение за тази година е със ски и решихме да го проведем в истински зимен курорт – за добро или лошо, не знам! 🙂

Наехме си къща в село Мала църква, където времето тече по съвсем различен начин. Не бързаш за никъде, гората е притихнала под снега, хората те поздравяват, когато те срещнат, имаш камина пред очите по време на вечеря, едни ей такива съвсем обикновенни неща, но пък толкова топли на душата. 🙂

Събота вечер:

На прибиране от ски, по  време на невероятен златист залез децата в колата изведнъж, без сигнал и без уговорка започнаха да пеят българския химн. Веднага след него Криси изрецитира стиховете на „О, Шипка“.

Стана ми приятно от тази толкова истинска и неподправена нужда на децата да споделят този миг, по този начин. После се замислих – защо химна, защо „О, Шипка“…

Курортът:

Достатъчно писти, достатъчно съоръжения, достатъчно сняг, прекалено много хора! Няма как всичко да е такова, каквото ни се иска. 🙂

Разделихме се на две групи – много бързи и не толкова бързи. Първите няколко дни времето не бе от най-прекрасното, зимно и затова използвахме необходимите ни за нивото на децата, писти в долната част на планината.  Припомняхме, усъвършенствахме, изучавахме, трансформирахме  „не мога“ в „аз мога“.

В понеделник Руслан дойде и ни е въвлече в сесия по лавинна безопастност. Най- лесно подобни неща се учат, докато играеш и споделяш с приятели. Добре е да познаваш зимната планина, да я разбираш и да преценяваш правилно ситуации, в които би могъл да попаднеш.  От миналата година децата си спомняха доста неща за снега и използването на лавинните уреди. Припомнихме им и задълбочихме знанията им.

Благодарим на екипа на БАССЕС-ци, че ни подкрепят в това начинание, че ни предоставят необходимата екипировка и професионалисти в областта, които с радост споделят своето знание с бъдещите freerider-ри! 🙂

Вторник сутрин!

Отваряме очи и какво да видим – много, много нов сняг.

Трескаво закусваме и още по-трескаво се обличаме. Топло е навън, което означава, че снега ще е тежък, но какво от това нали го има. По-каращата група 🙂 се отправиха към „Ястребец“, където положението е било тип „разорана нива“.  На „Ситняково“ беше същото, но пък това помогна на децата да се научат да облекчават, докато управляват „тези“ ски.

Вечерта си направихме “кръгчето“. То е неизменна част от всичките ни приключения. Момента, в който всеки може да сподели, каквото пожелае пред останалите. Хванах само малка част от него, защото лекувах хремата си, но това което чух ми изпълни сърцето.

Мартина: „Йо, благодаря ти, че ме върна към ските“

Аги: „Благодаря, че направихте този лагер и ме взехте“

Веско: „ Благодаря на Аги, че когато останах сам, той ме прие и станахме приятели“

Петя: „Благодаря на Ива и Яската, че ми помагаха да стана, когато падах“

Някой към Тренера: „Благодаря, че готви, толково вкусно, Тренер“

Цвети: „Благодаря на Деси, че ме научи да карам ски“…

Аз благодаря, на всички, че имахме възможност да сме заедно в това ски приключение.

Последният ден:

По-каращата група, заедно с Йо вилнееше из всички „Мартинови бараки“, включително и 4-ката. 🙂

Каращата група стартира с „Ситняково 1“, „Мартинови бараки 3“ и микс от „Мартинови бараки 1“, първия пад на „Червено знаме“ и последния на „Мартинови бараки 3“.

Прекрасен завършек на ски ваканцията! 🙂

Поздрави и до скорошни приключения! 🙂

Деси

 

 

Tagged with: , , , ,

За много години!

Пожелаваме Ви много приключенски дух, здраве и смелост!

От 02 януари 2017 г. стартирахме нашата снежно-приключенска програма „Ски обучение“. Тя обхваща деца от 4 години и  пораснали, докато човек има желание. 🙂 Ще я провеждаме всяка седмица, чак до 31 март 2017 г.  🙂

За заетите през седмицата, ученици и работещи човеци, сме подготвили еднодневни и двудневни предложения за ски обучение, които се провеждат през съботите и неделите.

Всеки, който работи усърдно и не е успял да вземе своята ски седмица, ще може да го направи през почивните дни. 🙂

Тази година ще провеждаме приключенията си предимно в к.к. Боровец. Защото нашите малки и начинаещи клиенти :), вече пораснаха и напреднаха и са им необходими безопасни и по-възможни за ползване ски съоръжения.

Деси (клас С) и Йоана (състезател по ски алпийски дисциплини и носител на множество отличия в SL, GS, SG, както и на „Kупата на надеждите на България“), ще придружават децата и ще са отговорни за техния напредък! 🙂

Ще ходим ли на Мальовица?

Да ще ходим, и на Паничище ще ходим и Осогово ще посетим. В страницата „Календар“ скоро ще се появят седмиците с местата на провеждане, защото засега  мястото е само Боровец, но така рискуваме да ни доскучае там. 🙂

Ще продължаваме да упорстваме, да работим с малки групи, рискувайки да не успеем да отговорим на всички желаещи за определена дата, но ние наистина силно вярваме в по-сигурния успех, когато индивидуално познаваме навиците и характера на всеки човек, участващ в нашите програми!

Ще се возим в мини бусчета, за по-комфортно и контролирано пътуване. Ще си носим храната от вкъщи, защото домашното е най-вкусно! 🙂

Ще прекарваме ски дните си, като истински скиори-приключенци, съобразявайки се с метереологичните условия и физическите възможности на участниците, а не със задължителен план-график.

И ще видите сами резултата. Аз го наблюдавам вече няколко години – усмихнати, спокойни, уверени скиори, които обичат това, което правят. Съобразяват се с другите, с планината и възможностите си.

Ами май това е всичко засега от нас: Екипът на лицензирано ски училище “Тренелариум”! 🙂

Tagged with: , ,