ПланинСки и Сноуборд Изследователи 2023г. Боровец

ПланинСки и Сноуборд изследователи 2023г. Боровец

Начало: 1 февруари 2023г.

Ден първи от ваканцията на учениците и ден, в който най-накрая има достатъчно сняг за ски, сноуборд и зимни приключения!

Осем буса в този ден тръгват от стадион „Васил Левски“ по своя път, напълнени с участници, нетърпеливо очакващи своите приключения.

Едни поемат към ски и сноуборд училището ни, други към приключенския ни зимен лагер на Боровец.

Естествено сутринта има от всичко: закъснели и объркани хора, кой е техният транспорт и за къде е той, задръстени улици, леки спорове, кой кого е прередил, за да плати карта, предаде декларация, или последни насоки за детето си.

Успяваме да тръгнем почти навреме, отбиваме се в Самоков да си наемем необходимата екипировка, където Манол и Петя, като многоръки същества както винаги се справят със задачата за рекордно кратко време да оборудват всички нуждаещи се със ски, обувки и щеки.

Не след дълго буса на Изследователите паркира пред хотел Айсберг.

Относно хотела, настроенията се показват много разнопосочни.

Това явно идва от факта, че се е сменил собственикът на хотела, който е успял да реновира повечето стаи, но не всички.

Апартаментите са големи, някои по-топли от други, някои по-хубави от други, но в крайна сметка достатъчно комфортни, за да не помрачат преживяването ни.

Определено кухнята е оценена на 10 от 10 възможни точки, на всичкото отгоре готвачите са достатъчно услужливи, за да променят менюто в последния момент и да се съобразяват с изискванията ни. 😊

И така, след трескавото настаняване, се запознаваме, разделяме се по групи, написваме правила за поведение в хотела и по пистите, купуваме ски карти, обядваме и се запътваме да караме ски.

Участниците са разделени на три групи, водени от Андрей, Марто и Мария и една почти група със сноуборд. 😊

Тази седмица има доста пресен сняг, което позволява на всички групи да опитат и каране в мекото. 😊

През първия ден повечето участници са като патета: несигурни, с ужасни стойки, треперещи колена, но постепенно всичко си идва на мястото.

Всяка вечер, се събираме да правим анализ на деня, да играем на игрите, които Неда ни е подготвила.

Андро, Неда и Марто ни запознават с лавинните уреди и сътворяваме няколко казуса, за да увоим използването на тези уреди.

Всеки успява да вземе в ръка лавинен предавател и да разучи как действа той.

Всеки път благодаря от сърце на приятелите ни от Stormshop за това, че ни помагат в ограмотяването на младите хора, за ползване на лавинни уреди.

Нашите свежи помощник-тренери, Ради и Криси пък са неотлъчно до децата и помагат за разрешаването на всеки проблем, от липсваща нощница, до поръчки на горещ шоколад. 😊

За жалост, когато един зимен курорт е претъпкан от скиори и сноубордисти, пък е имало и дълга липса на сняг, тогава се случва да настъпи и някое произшествие.

И се случи точно на участник в групата ни. На Давид ☹

Няма да описвам цялата случка, в детайли. Само ще кажа, че Давид понесе геройски всички манипулации свързани с възстановяването му, прибра се отново в хотела, придружен от цялата група съчувстващи и готови да помогнат, деца. Така болките по-бързо минават.

Благодаря горещо, че се разминахме сравнително леко с инцидента на Давид.

Всъщност не беше леко за Давид, Андро, Неда, мен, родителите му и всички деца от групата ни, които самоотвержено стояха и помагаха в последствие на Давид да превъзмогне болката и контузията си.

Когато сме заедно, всичко минава по-бързо и по-леко.

Децата сътвориха страхотни дневници на преживяванията си.

Всяка вечер се събирахме, за да си разкажем какво сме научили, преживели, видели.

Имаше от всичко по време на тази седмица и това ни помогна да обърнем внимание на участниците, за поведението ни по време на движение на писта, оказване на помощ на пострадал на писта, грижа към човешко същество, да заздравим новите приятелства и да анализираме всичко.

Да, продължаваме да се учим от всичко, това е нашата мисия – „Учене чрез преживяване“. Да трансформираме преживяното в ценни знания и умения.

И за завършек, ще сложа тук малко споделени мисли от участниците. 😊

Любимата ми писта ли?

  • Ястеребец!
  • Маркуджик 1 и 2, защото имаше много скокчета.
  • Много ясно, че Фонфон!!!

Моят лагер:

Камен – „Няма да забравя този лагер и игрите, които играхме, карането и пребиването. Учителите ни показаха как се образува лавина и как можем да спасим живота на много хора. Всичко, ще ми остане в сърцето и душата и нямам съжаление за нищо“.

Петя – „Любимите ми моменти бяха, когато спряхме срещу лифта и се насладихме на гледките, сесията по лавинна безопасност и когато си пишехме дневниците. Радвам се, че си подобрих карането. Благодаря на Марто, Неда, и всички други тренери, че имам още един незабравим лагер“.

Матео – „Много ми хареса храната. Тя е 10 от 10! Най-любимото ми нещо, беше, че карахме на много бабуни на Маркуджик“.

Дари –„Много ми хареса карането, имаше всичко, бабуни, обработени писти, дълбок сняг. Много ми хареса когато работихме с лавинните уреди и когато отидохме на нощна разходка в гората. Тренерите много се постараха и  всичко беше супер“.

Боян – „Лагерът беше страхотен, само стаите ни ми харесаха. Най-късметлийския ми момент, беше като скочих на една бабуна, завъртях се, и после продължих да карам“.

Симона – „Предпоследния ден, реших, че ще скачам. Засилих се и Фиуууу нагоре, по-бързо от скоростта на светлината. Приземявам се и падам по з…..ник. Беше страхотно, че се спуснах по първата ми черна писта в живота“.

Косара – „Беше много яко на необработена писта, Ема имаше рожден ден и й спретнахме изненада. Карахме много и това беше страхотно“.

Самуил – „Преживях 10 от 10. Любимата ми писта е Ястребец 1. Първо много падах, но после си оправих грешките и беше супер. Бих дошъл отново на това приключение“.

Лора – „Когато карах, ми беше много готино, лавинната безопасност беше много интересна, създадох нови приятелства“.

Пепо – „Падах на Звезда, беше много яко, когато карахме до късно“.

Виктор – „Беше смрЪзяващо, яко на пистата“.

Ива и Ивайла – „Свали си ръкавиците само за малко. Аз ще завия с прави ски, а ти ме снимай. Падам и нищо на става от снимката.“

Давид – „Този лагер много ми хареса, защото играхме много интересни игри и карахме много“.

Исках да кача, споделеното от всички, но писанията на останалите участници са потънали в неизвестността. 😊

Благодаря на всички замесени, без които това приключение нямаше да е толкова силно.

Поздрави и до следващи, весели приключения!

Екипът на Тренелариум и децата. 😊