Сезон 2021/2022г.

Избягахме от работа с Тренера! 🙂

Това е едно добро начало на всяка история. 🙂

Да, за да осъществим един много важен за нас експеримент. Пък и за вас, голяма част от верните ни последователи. 😊

Чудехме се, ако нас двамата ни няма в ски училището, всеки ден на Боровец, дали нещата ще продължат да се случват нормално?!

Защото вече 10 години не мърдаме по цяла зима от мястото си и „дълга“ си.

И като започнах да дъвча тази дума „дълг“ се замислих, че ми липсват приключенията и неусетно, но за кратко, усмивката ми се е превърнала в „дълг“.

Защото преди 10 години се захванахме с тази работа, за да споделим радостта от различни активности сред природата, а напоследък ние двамата хич не стигаме до това.

Речено – сторено, направихме списъците, отговорихме на имейлите, разпределихме задачите, уговорихме бусовете, местата за спиране и всичко останало и ….

потеглихме към Турция, района на Анталия и катерачното село Гейкбайр.

Седя в турски къмпинг, навън се топи навалелия сняг, скалите изсъхват със скоростта на светлината, в общата стая мирише на салвия, трима турски катерачи говорят за комшиите си, пият чай, украсяват закуската си с пресни, набрани от градината мента, домати, краставица, портокал. Котката се е свила до печката и вдъхновена катерачка слага затоплен камък на коремчето й. Котката мърка, значи  „Чок, гуд айдия“. Пръстите ми тръпнат, защото съм се катерила и е било велико.

Значи е време да продължим нататък.

Но вече с познатата енергия. 😊

27 март!

Усеща се напирането на слънчевото и топло време, колкото и да се пъне зимата да изтупа и последните скътани бури, ветрове и снегове от ъглите на зимните завивки.

Пролетта настъпва и това е!

Почти на края сме на един дълъг, зимен, много снежен и достатъчно студен сезон.

Та, бих искала да ви разкажа малко за това, което успяхме  да сътворим или това, което остана скрито от погледите ви през този сезон.

Малката ни, уютна база отново приюти нашето голямо и шарено, ски и сноуборд семейство.

Тази година на помощ се явиха още трима сноуборд учители и трима ски учителя, един помощник логистик и множество помощник ски и сноуборд учители.

Във времето, в което групите надвишаваха 6 човека, винаги имаше придружаващ ски учител или „компетентен придружител“, който да кара зад групата, да помага на изпадналите в нужда на пистите, в гората или по време на качване на съоръжения.

Разделихме ски и сноуборд нивата на обучение на 7 поднива!!!

Това бе продиктувано от желанието да успеем максимално да отговорим на необходимостта  на участниците ни и да раздробим обучението, така че да получим по-добри резултати.

Редовно се случваше в едно ниво да има само един участник, но винаги имаше тренер там, за да помогне в усвояването и напредването на участника.

И резултатите се появиха.

Напредването стана много по-плавно, интригуващо и устойчиво, от предходната година.

След жестоката лудница през декември, напъна продължи с всички сили през януари, февруари, март, а като гледам ще продължи до април.

Осъществихме лагер в Боровец за средно напреднали и напреднали участници. Събра се впечатляваща група.

Марто Раев, Андро, Йоана, Калоян, Тома и Лора се справиха блестящо със ски и сноуборд предаването на знания и умения, с игрите, с дискусиите, с ежедневните неразбории, с вечно изчезващите дрехи, щеки, чорапи, бонета, ръкавици.

Лагера мина повече от успешно, върнахме в София едни по-уверени, самостоятелни и широко ухилени хлапета.

Дойде и време за Рилски фрийрайд лагер.

Много сняг, страхотно време, като по поръчка.

Андрей, Йоана, Марто Антонов, Марто Раев, Киреца запретнаха ръкави тук.

Както знаете, това е много тежък, фрийрайдерски сбор, на надъхани карачи на ски и сноуборд, чиито тестостерон и екзалтираща енергия са толкова огромни, че помитат всичко по пътя си.

Отново, поклон пред професионализма, да се обуздае всичката тази енергия и да се вгради в търпеливо усвояване на познания за зимната планината и технически умения за каране в необработен терен.

А имено – стръмни и гъсти гори, заледени и издухани улеи, дълбок сняг с кора на места, пресичане на реки, паднали дървета, скокове по снежни гъби, ориентиране в пресечена, непозната местност, копаене на заровили се скиори и сноубордисти в снежни джобове, клекове и т.н.

В ски училището Фади, Тони, Ива, Ида, Йордан, Ники, Криси, Андрей, Йоана, Марто Раев, Марто Антонов, Калоян, Кокера, Косьо, Тренера и моя милост, всеки ден, давахме от себе си толкова много, че понякога се чудехме има ли още.  😊

Подкрепа, помощ, надъхване, споделяне, на всички онези незабравими моменти, които имаме честта да преживеем заедно с децата.

Тази зима ни предложи невероятни условия и истински успяхме да вземем, заедно с децата,  максимума от нея. Карахме навсякъде, пистите бяха в перфектно състояние, чудесна снежна твърдост, горите предлагаха пръхкав сняг, скокчета и страхотни забавления.

Усъвършенствахме стойки, техники, увереност, умения.

Увеличихме броя на бързо и  технично каращите хлапета, чувствително.

Плавните и мазни карвинг завой направени от  децата, оставяха горките туристи зашеметени. Начинаещите скиорчета в рамките на пет дни, успяваха да стигнат до завои с успоредни ски на зелени и сини писти.

Средното ниво участниците, показаха забележителен прогрес в НЕизползването на рало. Тази битка е най- времеотделяща и страдалческа за децата, особено за тези, които се чувстват експерти в карането на рало, на всякакъв терен. 😊

Като хвърля поглед към месец декември, всъщност се гордея с работата си и успехите ни, постигнати с всичките, тези деца, които ни се довериха.

Моля, да ни извините, когато следобед не сме били много разговорливи или ни е личала умората, но това е защото всеки ден, ние променяме хората около себе си. Това, знаете е много енергоразточителна дейност.

Борим се с много „ не мога“, „страшно е“, „дълго е“, „студено е“, „трудно е“!

Да, всяко ново начало е трудно, но пък всеки, дори микроскопичен успех , е повод за празник.

Ние изживяваме всяка стъпка, заедно с децата ви, когато са с нас. Всеки проблем и всяка тяхна победа и това е прекрасно.

Не винаги успяваме да споделим това с вас, нашите родители, на нашите деца. Не се сърдете, и ние си имаме своите темерутски настроения понякога. 😊

Та, стига толкова хвалби.

Все още ни предстои приключенски и фрийрайд лагер в Банско, за закриване на сезона,

Очакват ни и още няколко ски и сноуборд седмици на Боровец.

А аз, съм почти готова с приключенията за новия, топъл сезон и те скоро ще се появят на бял свят в сайта ни:  kids.trenelarium.com

Поздрави, бедете здрави и нека приключенията винаги бъдат с вас!