Ски обучението на Тренелариум

На прага на ски обувките ни е Новият зимен сезон и Новата Година. Вече осем години провеждаме ски приключения и обучения за деца и възрастни. В ски спорта това време не е много, но смятам, че успяваме да се справим и да постигнем високи резултати!

На първо място в нашите обучения застава общуването с клиента, а в повечето случаи това са децата. Наред с цялата купчина ски умения, които изискваме от децата да усвоят, ние се опитваме да ги научим да бъдат самостоятелни, чрез личния си опит да откриват възможностите си, да имат поглед върху себе си и околния свят. Дори и да не ви се вярва, децата успяват! Не винаги, но правят великански опити. Защото ние ги провокираме и им показваме, че могат сами да се справят. Да се нахранят, колкото искат, да пият течности, да си сложат ски обувките, да не забравят ръкавиците или бонето си, да си занесат ските до лифта или влека, да минат през тоалетната или поне да се сетят, че тя съществува 🙂 В началото им е трудно, но всеки следващ ден аз виждам по-уверени и можещи деца пред себе си и това е абсолютно страхотно. Защото как ще знаеш, че е студено и ти трябва боне, ако поне веднъж не си измръзнал на пистата?

На всеки един от нас, като родител, му се е свивал корема понякога от притеснение дали детето ни не се преуморява, дали не е премръзнало, дали е гладно, обгрижено? Поглеждаме към възрастния придружител хем с надежда, хем с недоверие…

Така е, така и ще бъде. Това е съвсем нормално. Мисията на нашия екип е да помогне на родителя във времето на порастване и личностно развитие на децата. Независимо дали караме ски, катерим се, плаваме или играем. Всяко действие е насочено умишлено върху изграждането на определена демонстрация на поведение. Ние обсъждаме с децата това и извличаме поуки.  Най-хубавото от всичко е, когато в края на сезона си обграден от хора, които знаят какво правят, къде се намират и най-важното, защо са там. Дори и тези хора да са на 4 години. Може би ви се струва прекалено въображаемо, заповядайте, включете се. Родителят е винаги добре дошъл!

И сега за хората, които стоят зад уроците по ски.

Ида обикновено работи с начинаещите групи. Нейното спокойствие е истинско съкровище, тогава, когато трябва да преодолееш първия си досег със снега, плъзгащите се ски, хората, липсата на познат човек. Когато децата стигнат до умения за ползване на бейби влек се присъединява още един човек, който да помага в този доста важен момент. Тук искам да отбележа, че бързото напредване на децата се дължи и на факта, че още на втория ден Ида се качва с по едно дете на бейби влек, за да му покаже, какво означава движението със ски и защо толкова много хора с усмивка практикуват този спорт. Това мотивира децата да усвоят бързо първите стъпки, за да могат да се спускат сами по пистите.

Йоана и Андрей водят напредналите групи и експертите.

Андрей е част от елитния клуб на ски учителите с най-високо ниво в ски уменията: ISIA Международната асоциация на професионалните ски учители.

Йоана е бивш състезател по ски алпийски дисциплини, носител на купата на „Надеждите на България“, с множество подиуми на национални и международни състезания, в дисциплините слалом, гигантски слалом и супер гигантски слалом.

Изискват много от децата, карат доста, на всякакви терени, но от своя страна  децата са истински щастливи, че усвояват нови неща и надграждат уменията си. Връзката помежду им е силна и силно мотивираща. Децата се превръщат в сигурни в себе си хора, уважаващи своите и на ски инструкторите си, усилия. Когато ги срещнете по пистите ще ви направи впечатление техниката им, ще ви се притекат адекватно на помощ, ако сте го закъсали и естествено, че ще ви дадат полезен съвет за стойката ви! 😉

Благодаря от сърце на децата, на ски инструкторите и на родителите за прекрасните приключения, които създаваме заедно.

Честита Нова Година на всички!

 


Add Comment